Variabile în Prepararea Cafelei

18 June 2022

Edit on 18 Jan 2024:

Între timp am ajuns să fac experimente folosind un Moccamaster. Pentru că poți controla mai puține lucruri la el, mă joc doar cu cantitatea de cafea și gradul ei de măcinare.


Cum zice și titlul, vreau să vorbesc despre variabilele cu care ne jucăm când facem cafea. Dacă știm variabilele astea, putem face experimente mai ușor și putem reproduce și rezultatele mai ușor.

Variabilele astea intră și ele în mai multe categorii. Unele sunt mai greu de controlat (temperatura aerului sau umiditatea din casă, de exemplu), altele mai ușor (temperatura apei).

Mai sunt variabile pe care nu le putem controla, decât dacă decidem să facem mai mult din procesul de producție. Un exemplu e gradul de prăjire al cafelei, pe care îl putem influența doar dacă prăjim noi cafeaua.

Sunt șanse să uit unele variabile prima data când scriu articolul ăsta, deci o să-l tot revizui.

Cafeaua se face cu două ingrediente:

Mai e și dispozitivul pe care-l folosim care influențează rezultatul. Într-un fel e cafeaua la ibric și în alt fel cea făcută cu Chemex.

Variabile care țin de cafea

Variabile care țin de apă

Și, cam atât. Aveam senzația că ar fi mai multe.

Restul, ține de rețeta specifică aparatului pe care-l folosim. Aici poate să intre:

Cel mai simplu mod de a face cafea pare să fie cel în care:

Asta îl face și modul cel mai bun pentru a începe experimente, din punctul meu de vedere. E punctul de plecare pentru a vedea ce oferă o cafea. Apoi, cafeaua respectivă poate fi explorată mai departe, folosind metode cu mai mulți pași, ca moka pot sau aeropress, de exemplu.